A máltai szigetcsoport köztudottan gazdag történelmi és kulturális látnivalókban, ám kevésbé ismert tény, hogy a parányi szigetvilág az elmúlt években a kalandturizmus egyik feltörekvő célpontjává vált...

A máltai szigetcsoport köztudottan gazdag történelmi és kulturális látnivalókban, ám kevésbé ismert tény, hogy a parányi szigetvilág az elmúlt években a kalandturizmus egyik feltörekvő célpontjává vált. A sziget adottságainak köszönhetően a kalandvágyó utazók számos sportolási lehetőség közül választva, csodálatos környezetben hódolhatnak szenvedélyüknek.

 

 

Sziklás tájakon kalandozva

Az aktív pihenésre vágyók akár egyénileg vagy szervezett túra keretében, quadot bérelve járhatják körbe a turisták által érintetlenebb Gozo szigetét, de az apró falvakon és eldugott öblökön át vezető jeep safari túra is felejthetetlen élményeket kínál Calypso szigetén. Amennyiben sportolással egybekötve szeretnénk gyönyörködni a sziklás partvonalak lélegzetelállító panorámájában, Mountain bike-ra pattanva elindulhatunk a táj rejtett útvonalainak felfedezésére. A forró nyári hónapok kivételével, az októbertől májusig tartó enyhébb időjárás a legalkalmasabb a tekerésre.

Tipp:
Quadot a Gozo Quad Hire-nél bérelhetünk, jeep safari kirándulást a Captain Morgan Cruises nevű túraszervező cégnél lehet foglalni, az MC Adventure pedig kiváló kerékpáros felfedezőutakat kínál.

Bevállalósabbaknak

Az extém sportok szerelmesei a szárazföldön sziklamászással, a levegőben az ultrakönnyű repülőgép pilótafülkéjében csillapíthatják adrenalin függőségüket, a száguldás megszállottjai pedig a Mosta városában található gokart pályán mérhetik össze tudásukat.

Tipp:
Az MC Adventure szervezésében különféle mászástípusokat próbálhatunk ki, a levegőben az Island Microlight Club segítségével szárnyalhatunk, az idővel a Badger Karting gokart pályáján versenyezhetünk.

Víz alatt és vízfelszínen

Természetesen a szigetet körülölelő Földközi-tenger is bővelkedik sportolási lehetőségekben. A káprázatos színekben pompázó víz alatti barlangok, a gazdag élővilág, valamint a sziget partjainál elsüllyedt hajók és repülőgépek roncsai izgalmas merüléseket kínálnak, így a sziget ideális hely kezdő és tapasztalt búvárok számára egyaránt. A vízfelszínen evezve a kajakozás hívei hódolhatnak szenvedélyüknek, a sebesség bajnokai jet-skire pattanhatnak vagy vízisízhetnek, a sziget arra alkalmas pontjain pedig a windszörfözés nyújt felejthetetlen élményeket az utazóknak.

Tipp:
Az Aquatica-hoz csatlakozva csodálatos merülésekben lehet részünk, a windszörfözés technikáit az Alpha School Malta segítségével sajátíthatjuk el, ha pedig evezni szeretnénk, a tengeri kajaktúrákra specializálódott Sea Kayak Malta-t keressük.

Legyen szó aktív vagy passzív pihenséről, egy dolog biztos, Máltán mindenki megtalálja a számára kedvező és fizikai erőnlétének megfelelő kikapcsolódási lehetőségeket.

Berende Petra angol nyelvű blogja: Journeyfiles.