Laosz igazi változatosságot biztosít azon utazók számára, akik Thaiföldhöz vagy éppen Vietnamhoz vannak hozzászokva. Ez a kis Délkelet-Ázsiai ország lenyűgöző tájakat rejt magában, a mészkőhegységektől kezdve, a sűrű erdőkön át, egészen a látványos vízesésekig mindennel szolgálhat...

Laosz igazi változatosságot biztosít azon utazók számára, akik Thaiföldhöz vagy éppen Vietnamhoz vannak hozzászokva. Ez a kis Délkelet-Ázsiai ország lenyűgöző tájakat rejt magában, a mészkőhegységektől kezdve, a sűrű erdőkön át, egészen a látványos vízesésekig mindennel szolgálhat. Nagyszerű hely azoknak, akik szeretik a kalandos felfedezéseket, illetve akik nem bánják, ha egy kicsit szegényesebb körülmények között kell megszállni. Néhány a legjobb helyek közül nehezen megközelíthető, de ez mind része e fejlődő ország élményekben gazdag felfedezésének...

 

 

Bokeo Természeti Rezervátum

A Bokeo Természeti Rezervátumot a bóbitás gibbonok védelme érdekében alapították, melyeket 1997-ben fedeztek fel újra, hisz előtte az hitték, hogy a faj kihalt. A rezervátumba történő látogatás nem teljes anélkül, hogy ne töltenénk el egy kis időt a Gibbon Experience-ben, mely egy öko-turisztikai védelmi projekt. A vendégek faházakban szállnak meg, s drótköteleken csúszkálva kutathatják fel az erdő bóbitás gibbonjait. Ám e gibbonok mellett láthatunk még elefántot, medvét, tigrist vagy éppen bölényt. A Gibbon Experience azért is dolgozik, hogy a vadállatokat rehabilitálják és visszajuttassák a vadonba, melyeket aljas orvvadászok fogtak el. A hegyek, melyek 500-tól egészen 1500 m magasak is lehetnek, kitűnő madárlesként szolgálnak.

Nong Kiau

Nong Kiau közkedvelt turistacélponttá vált Luangprabang tartományban, melyet a rengeteg túra-, hegymászási és kerékpározási lehetőségnek köszönhet. Az egyik kihagyhatatlan látnivaló a Nam Ou folyó felett átívelő híd, melyet Kína építtetett. A híd Nong Kiau két részét köti össze, és átsétálva rajta elképesztő kilátás tárul elénk a folyóról. Nong Kiau egy egyszerű falvacska, így ne számítsunk igazi luxusszállókra. Az amatőr geológusok bizonyára élvezni fogják a Pha Tok barlang felfedezését, melyet a várostól körülbelül másfél km-re találhatunk. E barlangban rejtőzködtek a falusiak a második indokínai háború alatt.

Tham Kong Lo

Tham Kong Lo, vagy a Kong Lo barlang egy cseppkőbarlang a Phu Hin Bun Nemzeti Parkban. A barlangot a Phu Hin Bun folyó szeli keresztül, s így Délkelet-Ázsia geológiai csodájának tekinthetjük. A karsztbarlang több mint 6,5 km hosszan terül el a folyó mentén és 91 méter magas. Található benne egy smaragdzöldszínű tó, amelyet a helyiek szentnek tartanak, mondván, hogy Indra, egy hindu isten bőrszínét tükrözi. A turisták nagyon dicsérik a barlangi hajótúrákat, szerintük nagy kalandban volt részük.

Luang Namtha

A Luangnamtha tartomány fővárosa Északnyugat-Laosz legnagyobb városa. Ez a hely a hátizsákos turisták körében népszerű. Tökéletes kiindulópont egy kis hegyi sétához, ahol meglátogathatjuk a hegyi törzseket. Jó program lehet a terepbiciklit vagy motor kölcsönzés, hogy elutazzunk a közeli falvakba, illetve a különleges vízesésekhez. Esténként egy gyógynövényes szaunában ellazulva pihenhetjük ki a napi túrák fáradalmait. Ezután éjszakai piacok is várnak ránk, ahol a helyi specialitásokat kóstolhatjuk meg viszonylag olcsón.

Wat Phu

A Wat Phu egy romos khmer templomegyüttes, mely a Phu Kao hegy lábánál helyezkedik el a Tjampatszak tartományban. A hindu templom épületei a XI. és a XIII. századból maradtak meg. A Khmer Birodalom részét képezte, melynek fővárosa Angkor volt, Kambodzsa délkeleti részén. Wat Phu Angkor monumentális látványosságaihoz képest kicsi, viszont az omladozó pavilonjai, titokzatos krokodilkövei és a magas fák, melyek beárnyékolják a helyet, misztikus hangulatot teremtenek a templom környékén.

Si Phan Don

Si Phan Don, azaz a „Négyezer Sziget”, a Mekong folyó egy látványos vidékét képező csodás szigetcsoport Dél-Laoszban. A Mekong itt járhatatlan a vízi közlekedést illetően a Khone-vízesés miatt, mely a folyó hosszán 9,7 km-en terül el, zuhatagsorozatot alkotva. A vízesés alatt a Mekong otthont ad egy kisebb kúposfejű delfinpopulációnak, melyek súlyosan veszélyeztetett fajok. A három fő sziget, mely „turistabarát”, a Don Det, a Don Khon és a Done Kong. A legtöbb szálláshely egyszerű, családok által fenntartott nyaralóház. Ha fel szeretnénk fedezni Si Phan Dont, akkor bérelhetünk kerékpárt, illetve kajakot is.

Phonsavan

Phosavan, magyarul a „Paradicsom dombjai”. Mivel a város fő megélhetési formájának egyike a marhatartás, gyakran láthatunk hmong „cowboyokat” lila vagy barna cowboykalapban. A Hmong Újévi ünnepsorozatok keretében bikaviadalok is megrendezésre kerülnek. Bejárhatjuk a „Korsók Rónáját” is, a régészeti területet, ahol hatalmas, korsókra hasonlító ősi építményeket tekinthetünk meg. Phonsavan valamikor Sziámhoz, mai nevén Thaiföldhöz, majd a franciákhoz tartozott, így e kultúrák maradványai is fennmaradtak.

Vang Vieng

Vang Vieng egy turistaváros körülbelül négyórányi útra Vientiántól, az ország fővárosától. A XIV. század során idetelepültek a Mouang Song nevet adták a városnak, jelenlegi nevét akkor kapta, mikor Laosz francia gyarmat volt. A város leginkább karszthegységei miatt vált ismertté. Mivel a Nam Song-folyó völgyében helyezkedik el a város, számos vízi járművel utazhatunk keresztül rajta, legyen az kajak, vagy ha egy kicsit merészebbek vagyunk, kipróbálhatjuk a vadvizek új hódítóját, a tubingot. Vang Vieng népszerű a hátizsákos utazók körében, akik élvezik a nyugodt légkört, a hegyi- és a barlangtúrákat. Az érintetlen kis falvak, mint Hmong, a közelben fekszenek, ide is ellátogathatunk.

Vientián

A laoszi főváros, Vientián, a Mekong folyó partján fekszik, s mivel valaha francia gyarmat volt, a látogatók számíthatnak arra, hogy a francia hatás nyomaival is találkozni fognak, például francia utcatáblákkal. A legnépszerűbb turistalátványosság Vientiánban, „a szantálfa városában” egy buddhista sztúpa, Pha That Luang, mely 1586-ban épült. A 49 méter magas építményről azt tartják, hogy Buddha ereklyéit rejti. A Wat Si Muang, egy másik közkedvelt hely, egy khmer hindu szentély romjaira épült. A város ideális helye a selyemvásárlásnak. 

Luang Prabang

A leglátogatottabb hely Laoszban Luang Prabang, mely egy történelmi város, az egykori Laoszi Királyság fővárosa. A Mekong és Nam Khan folyók találkozásánál fekvő város számtalan buddhista templommal és kolostorral rendelkezik, s reggelente gyakran találkozhatunk a városban sétáló szerzetesekkel, akik alamizsnát gyűjtenek. A közelben sok vízesés található, némelyiknél az elefánton való utazást is kipróbálhatjuk. A város fűutcájának végén az éjszakai piacon szuveníreket vásárolhatunk, hogy egy kis tárgyba zárva hazavihessük laoszi utazásunk feledhetetlen emlékét. Az ínyencek pedig megízlelhetik a rántott Mekong folyói moszatot, mely egy helyi különlegesség.