Jeruzsálem nyüzsgő forgataga után felüdülést jelent a város zaját magunk mögött hagyni és a természetben kalandozni. Izrael bővelkedik a természeti csodák látványában...

Jeruzsálem nyüzsgő forgataga után felüdülést jelent a város zaját magunk mögött hagyni és a természetben kalandozni. Izrael bővelkedik a természeti csodák látványában, ilyen a Holt-tenger mellett elterülő En Gedi oázis is.

1972 óta természetvédelmi területként működő oázis jól kiépített ösvényekkel, gazdag növény- és állatvilággal várja a kalandos kedvű turistákat. A belépőjegy beszerzése után kopár tájon halad az ösvényünk, azonban pár perc séta után már egy igazán izgalmas szurdokban találjuk magunkat.

A kiépített ösvény vonalvezetése kellemes, így a séta közben élvezhetjük a bennünket körbe ölelő hegyek látványát. A Holt-tenger pompás sziluettje végig kísér bennünket és az a különleges tudat is ott motoszkálhat a fejünkben, hogy -345 méteren kirándulunk, ami valljuk be nem minden nap történik az emberrel.

A kirándulás kiinduló pontja...

 

Szerencsés esetben láthatunk a természetvédelmi területen gazellákat, kőszáli kecskéket, nyársas antilopokat, rókákat, sakálokat és néhány leopárdnak is otthonául szolgál a park. A kellemes séta végén egy csodálatos forrás vár bennünket, ahol a bátrabbak nyugodtan megmártózhatnak.

A sziklába vájt lépcsők sora...

 

A páfrányokkal benőtt szépséges vízesés, Dávid forrása néven ismert. A hagyomány szerint Dávid rejtőzött el itt Saul elől. Saul több ezer embert vitt magával, hogy felkutassa Dávidot, de nem járt sikerrel. Mikor éjszakára itt pihentek meg Dávid odakúszott és levágott egy darabot az alvó Saul köpenyéből. Ezzel bizonyította, hogy bár megölhette volna, de nem tette. Saul ezek után könnyekig meghatódva kérte Dávid bocsánatát.

Káprázatos és kalandos az ösvényünk vonalvezetése...

Leopárdot nem, de kis állatkákat mindig láthat a kirándul... 

 

A vízesésben szinte az év minden napján fürödhetünk, de a legkellemesebb időszak a nyár és az ősz. A kirándulást érdemes a délelőtti órákra időzíteni, a park általában reggel 8-tól várja a turistákat. Szandálban könnyen végig sétálhatunk a kb. 2 órás túrán, de 1,5 liter vizet és némi elemózsiát mindenképpen vigyünk magunkkal. A délután további részét érdemes a Holt-tengernél tölteni és gyönyörködni a világon egyedülálló táj szépségében. 

Háttérben a Holt-tenger és Jordánia... 

Néha igazán kalandos utakon közlekedünk... 

A túra egyik legszebb része...