Franciaország fővárosa Párizs, mely fontos szerepet tölt be Európa életében. Gyakran emlegetik a fények és a szerelem városaként. Vezető szerepe az üzleti életben, divatban, szórakoztatásban, valamint a művészetekben és a kultúrában egyaránt megkérdőjelezhetetlen...

Franciaország fővárosa Párizs, mely fontos szerepet tölt be Európa életében. Gyakran emlegetik a fények és a szerelem városaként. Vezető szerepe az üzleti életben, divatban, szórakoztatásban, valamint a művészetekben és a kultúrában egyaránt megkérdőjelezhetetlen. Csak a puszta megemlítése is képeket idéz fel az emberekben világhírű múzeumairól és katedrálisairól. Vegyünk sorra néhány jellemző látványosságot, melyek varázslatossá és felejthetetlenné teszik majd az utazásunkat:

 

 

Concorde tér
A Champs-Elysées keleti végén fekvő Place de la Concorde, vagyis a Concorde tér, Párizs legnagyobb tere. Fantasztikus kilátás nyílik róla, bármerre vezetjük tekintetünket. A francia forradalom alatt itt hajtották végre XVI. Lajos, Marie Antoinette és még sok más érintett személy guillotine általi kivégzését. A tér közepén egy hatalmas, 3300 éves obeliszk (a luxori templom obeliszkének párja) magasodik, melyet Mohammed Ali az egyiptomi alkirály ajándékozott Franciaországnak a 19. században.

Sainte-Chapelle

A Sainte-Chapelle (Szent Kápolna) egy 13. századi építmény, a gótikus építészet egyik legnagyobb alkotása. IX. Lajos megbízásából kezdődtek meg az építkezések, melyek a korabeli viszonyok között rekord idő, 7 év alatt fejeződtek be. A kápolna felszentelésére 1248. április 26-án került sor. Rendkívül értékes vallási ereklyékkel büszkélkedhetett, hiszen falai között őrizték egykor a Szent Kereszt egy darabját és a Krisztusnak tulajdonított töviskoszorút is. A tűzvészek és a forradalom áldozatául esett kápolnát többször is restaurálták. Ereklyéi közül azonban csak a töviskoszorú maradt meg, melyet ma a Notre-Dame-ban őriznek.

Pompidou Központ

A Beaubourg területén, a 4. kerületben található Pompidu Központ egy hihg-tech stílusban épített kulturális intézmény. A központ névadója Georges Pomidou, Franciaország korábbi köztársasági elnöke. Hivatali ideje alatt megkezdődtek az építkezések, de a központot csak halála után, 1977-ben nyitották meg. Itt található a Modern Művészetek Nemzeti Múzeuma, amely Európa legnagyobb modern művészeti múzeuma, melynek állandó gyüjteménye a 4-5. emeleten található. Helyet kapott benne egy hatalmas, három emeletet elfoglaló nyilvános könyvtár, egy mozi és egy panorámás terasz is. Párizs harmadik leglátogatottabb helye a Louvre és az Eiffel-torony után.

Orsay Múzeum

A művészetek kedvelői számára kihagyhatatlan az Orsay Múzeum meglátogatása, hiszen a világ vezető impresszionista festménygyűjteményével büszkélkedhet.
Több ezer művészeti alkotást tekinthetünk meg, melyek az 1800-as évek közepétől a korai 1900-as évekig tartó időszakot fedik le. Számos nagy neves művész alkotásaiban, mint például Monet, Van Gogh, Cezane,Degas,Pissarro,Renoir vagy Jean-Francois Millet, is lehetőségünk nyílik gyönyörködni.

Luxemburg kert

Az angol kertek mintájára épült nyilvános park, a Luxemburg kert Párizs második legnagyobb parkja. A látogatók piknikezhetnek a zöld pázsiton, sétálgathatnak gyönyörű kertjeiben és gyümölcsöseiben valamint megcsodálhatják szobrait és szökőkútjait. Igazán kellemes kikapcsolódási hely, ahol a szórakozást és a sportot a felnőttek számára a kocogáshoz létrehozott útvonalak és a teniszpálya, a gyerekeknek pedig a hatalmas játszótér, a bábszínház és a vitorlás-modellek tóban úsztatása jelentik.

Szent Szív-bazilika (Sacré Cœur)

Párizs egyik legszebb és leglátványosabb építménye a feltűnő fehér kupolás Szent Szív bazilika a város legmagasabb pontján, a Montmarte dombon található. Arany mozaikjaiban, gyönyörű ólomüveg ablakaiban,valamint a világ egyik legnagyobb órájában és gyönyörű márványból épített belső terében órákig lehetne gyönyörködni.

Notre Dame

Párizs felfedezése a világhírű Notre Dame katedrális meglátogatása nélkül nem lehet teljes .A több mint 120 méter magas, két magasztos toronnyal rendelkező, 13. században épült csodálatos templomot a francia gótikus építészet legfőbb példájának tekintik. Gótikus faragványai, gyönyörű ablakai, szobrai és relikviagyűjteményei turisták tömkelegét vonzzák.

Diadalív

Vitathatatlanul népszerű látványosság az 1806-ban épült Diadalív, mely Bonaparte Napóleon diadalmas csatáinak állít emléket. A 164 méter magas és 148 láb (50*54 méter) széles emlékművet bonyolult domborművek díszítik, melyek a győztes csatákat jelenítik meg, feltűntetve azok nevével is akik a császárért haltak meg. A boltív alatt az első világháborús ismeretlen katona sírja található.

Louvre

A világ leglátogatottabb múzeuma, a Louvre Múzeum a Louvre Palota bejáratánál található. Az üvegpiramisban több mint egymillió tárgy, a világ leghíresebbjei, mint például Leonardo da Vinci Mona Lisa-ja és Michelangelo alkotásai is megtalálhatóak.
Egyiptomi régiségekmm Hammurabi ősi kódexe és Rembrand, valamint Rubens festmények gazdagítják gyűjteményét.

Eiffel-torony

Párizs ikonikus jelképe, az Eiffel torony az első számú turista attrakció. Több mint 300 méter magas, még az 1889-es világkiállításra építették. Egyike a világ legtöbbet fényképezett látványosságainak. Kiváló fotózási lehetőséget nyújt éjszaka és nappal egyaránt. A toronyból csodálatos kilátás nyílik Párizsra.