Egy pillanat erejéig azt gondoltam, hogy már megint az úton kószáló tehenek miatt állunk meg az út mellett fekvő enyhén romos ház előtt. A házikó egy kerámia manufaktúrát rejtegetett...

Egy pillanat erejéig azt gondoltam, hogy már megint az úton kószáló tehenek miatt állunk meg az út mellett fekvő enyhén romos ház előtt. A házikó egy kerámia manufaktúrát rejtegetett.


Portugália híres az Azulejo csempéjéről, melynek készítését Kínában fejlesztették ki és arab közvetítéssel került az Ibériai-félszigetre a 13. század környékén. Fő jellegzetessége ezeknek a csempéknek a mintákat elválasztó, határvonalak árkolt kialakítása.

A rendkívül családias légkörben folynak a munkálatok a műhelyben. A csempék készítése mellett vázakat, kancsókat és tányérokat is készítenek. Az égetés és az azt követő folyamatok után kézzel viszik föl, illetve rajzolják meg a mintákat a kerámiákra.



Az arab világban az ember ábrázolása tilos, így a mintákra helyezték a hangsúlyt, mind a múltban és természetesen napjainkban is. A reconquista után azonban a spanyol és portugál területeken egyre inkább elterjedt az életképek és vallási személyeket mintázó csempék és kerámiák készítése.



A villám látogatás a műhelyben érdekes élményekkel gazdagított, egy nem mindennapi munkafolyamatba tekinthettünk be. Az Azori-szigetek nyugodt légköre a műhelyben is érezhető, így egy pici időutazáson is részt vehettünk.