Új-Zélandról keveset tudunk, nem csoda, hiszen a világ másik felén található ország ritkán szerepel a magyar hírekben. Az egyik kis új-zélandi városka reptere igen különleges, hasonló alig létezik a világon máshol.

Új-Zélandról keveset tudunk, nem csoda, hiszen a világ másik felén található ország ritkán szerepel a magyar hírekben. A kis szigetország a természeti látnivalóiról, manapság a Gyűrűk Uráról és a rögbijéről híres. Az előbb felsoroltakon kívül azonban bőven tartogat meglepetéseket az ország. Az egyik ilyen az északi sziget keleti oldalán található Gisborne reptere. Ez a reptér az egyike azon keveseknek a világon, amelyek kifutópályáját sínpár keresztezi, méghozzá olyan, amit a mai napig aktívan használnak a vonatok. A 160 hektáros reptérnek 3 füves és egy aszfaltozott kifutója van, ezekből a fő pályát keresztezi a Palmerston-Gisborne vasútvonal.

 

A gisborne-i reptér fő futópályáját szinte pont a közepén keresztezi a vasút és mivel mindkettőt használják, így vagy a vonat, vagy a repülő kénytelen várni, míg áthalad a másik. A reggel 6:30-tól este 8:30-ig nyitva tartó reptéren a légi irányítóknak így nemcsak a levegőben lévő repülőkre, hanem a vonatok közlekedésére is figyelniük kell. A reptér Gisborne régió fő közlekedési csomópontja, évi 130.000 utassal és több mint 60 belföldi járattal.

Ha Új-Zélandra és Ausztráliába utaznál, kattints ide.

 

Más érdekes repterek: Madeira különleges reptere.