Szádelő neve legtöbbünk számára ismeretlen. A 168 fős kelet-szlovákiai falu a róla elnevezett szurdok kijáratánál, festői szépségű helyen fekszik. A szurdok a Tordai-hasadékhoz hasonlítható és kis túlzással a szlovák Grand Canyonnak nevezhetnénk.

Szádelő neve legtöbbünk számára ismeretlen. A 168 fős kelet-szlovákiai falu a róla elnevezett szurdok kijáratánál, festői szépségű helyen fekszik. A szurdok a Tordai-hasadékhoz hasonlítható és kis túlzással a szlovák Grand Canyonnak nevezhetnénk. A közel 3 km hosszú szakadékvölgy létrejöttét a víz eróziós munkájának köszönheti. A területen lévő számtalan barlangot az idők folyamán egyre jobban kivájta a víz, majd az egész beomlott, így alakítva ki a völgyet, ezt formálta tovább az alján csordogáló patak.

A völgy és környéke számos látnivalót foglal magába, rövid programajánlónkat kedvcsinálónak szánjuk egy szép napos hétvégi napra.

 

Megközelítés autóval

 

Kindulópont, parkolás

Szádelő falu a völgy felőli végén lévő parkolója. A prkolás díja pár € ezt is általában csak hétvégén szedik.

 

Látnivalók

 

Cukorsüveg

A völgy számos látnivalója közül az egyik a közepén meredező sziklatorony, az alakjáról elnevezett Cukorsüveg látható.

 

A fennsík

A völgy fölött található fennsík a legszebb karsztfennsíkok közé tartozik, egyedülálló flórával rendelkezik és egy késő bronzkori erőd maradványait is láthatjuk, igaz, csak az ősi erősség falának vonulatai maradtak fent. Erről egy információs táblán olvashatunk.

 

 

Kilátópont

A völgyre néző kilátópont a csúcspontja lehet látogatásunknak, innen lehet igazán jól látni a völgyet. A panorámát csak a völgyön túl fekvő erőmű látványa zavarja meg, viszont itt teljesedik ki előttünk igazán a völgy. Ha a fennsíkon vezető túrát kihagyjuk, ide mindenképpen érdemes felkapaszkodnunk.

 

 

Tornai-vár

A festői várrom érdekes lehet kicsiknek és nagyoknak, azonban vigyázzunk, mert omladékos. Elérni vagy a Szádelő melletti Torna városából lehet egy rövid, de meredek emelkedő leküzdésével vagy ha a Szádelői-völgy túránkat kiterjesztjük és a tanösvényről letérve áttúrázunk ide. A kilátás a várból pazar.

 

 

Krasznahorka vára

Bár nem közvetlenül a Szádelői-völgyhöz tartozik, kb. fél órás autózással elérhető a középkori vár. A 2012-ben szinte teljesen leégett vár felújítási munkálatai is jól haladnak.

 

Túra

A parkolóból csak a völgy felé indulhatunk, az aszfaltozott, keskeny úton könnyű haladni akár babakocsival is. A tanösvény a völgy alján vezet végig, majd a keleti hegyoldalra vezet fel és a fennsíkon karrmezőkön keresztül végül egy meredek ösvényen vezet vissza a faluba. 

A völgy végében található turistaház igazi időutazás a múltba. Csúnyácska, a 70-es 80-as éveket idéző építészeti “megoldásai” nem tartozik a szemet gyönyörködtetőek közé. Ám a helyszín, a rét, ahol fekszik, pompás és innen indul a fennsíkra vezető ösvény is.

A fennsíkon minimális tájékozódási képességekre szükségünk lesz, mert a füves mezőkön nem mindig egyértelmű, hogy merre kell mennünk, ettől függetlenül meglehetősen jól jelölt az ösvény. A túraútvonal során számos információs táblát találunk a völgy keletkezéséről, mondákról, a növény- és állatvilágról, sajnos csak szlovák és angol nyelven.