A legszebb kilátás a hajtűkanyarra a „Cloef kilátóból nyílik”, amely egy sziklás kilátóhely a „Saar -kanyarnál”, mintegy 180 méterre a folyó felett. A panorámás kilátóhely a turisták számára épült...

A Saar folyó a Vogézekből ered, Lotaringia és Elzász határán, Franciaországban majd észak felé tör át Nyugat-Németországban és beletorkollik a Mosel folyóba Trier közelében. A Saar folyó Németországon kígyózva kanyarog, amíg el nem éri a Hunsrück hegységet, amely kemény kvarcit kőzetből álló alacsony hegyvonulat.

A kvarcit egy kemény, metamorf kőzet, eredetileg homokkő, amely a meleg és a nyomás hatására alakul át kvarcban gazdag kőzetté, a folyamat általában tektonikus hatásokkal van összefüggésben. A folyó nem a sziklák között, hanem egy teljes 180 fokos fordulattal, egy mély U-alakú szurdokban vájt utat magának, amelyet sűrű erdővel borított hegyek ölelnek.

A Mettlach településnél található figyelemre méltó hajtűkanyart - a Saar-vidék egyik leghíresebb nevezetességét - „Saar - kanyarnak” (németül „Saarschleife”) nevezik. A folyó párhuzamosan, hosszú szakaszon folyik az ellenkező irányba, mielőtt balra fordulna és folytatná észak felé tartó útját a Mosel folyó irányába. 

A legszebb kilátás a hajtűkanyarra a „Cloef kilátóból nyílik”, amely egy sziklás kilátóhely a „Saar -kanyarnál”, mintegy 180 méterre a folyó felett. A panorámás kilátóhely a turisták számára épült.
A „Saar - kanyar” két szára közötti erdős hegygerincen található a „Szent Gangolf templom” és a XII. században épült „Montclair vár” romja. A kastély mintegy 290 méterrel a tengerszint feletti magasságban, a „Saar - kanyar” magas hegygerincén található, amelyet emiatt „Castle Hill”-nek is neveznek. Komppal lehet megközelíteni. A folyó belső, valamint külső hurokja mellett, kiépített sétáló - és kerékpárút található.
A „Saar-kanyar”, amely a „ The Great Saar Loop” azaz a „Nagy Saar-kanyar” néven is ismert, Mettlachnál található, de távolabbi folyásirányában Taben-Rodt közigazgatási egységénél, a Saar folyó egy másik hurkot is képez, az úgynevezett „ Small Saar Loop”-t, a kevésbé látványos „Kis Saar-kanyart”.