Csodálatos kisváros, a Fertő-tó partján, Ausztria Burgenland tartományában. A hagyomány szerint minden kéményén gólya fészkel, melyet mi...

Csodálatos kisváros, a Fertő-tó partján, Ausztria Burgenland tartományában. A hagyomány szerint minden kéményén gólya fészkel, melyet mi is megerősíthetünk. Ha még kicsit rejtélyesen hangzik, segítünk: következő írásunkban Ruszt festői városkáját mutatjuk be.

Az osztrák oldal évtizedekig el volt zárva a magyar turisták elől, habár most már nyitva állnak a határok előttünk, sokak számára mégis homály fedi a Fertő-tó osztrák oldalát. Sokan nyaralnak a tónál, nem is sejtve, milyen gyönyörű városokat találhatnak a túloldalon, melyek akár szép az idő, akár rossz, kitűnő kiránduló célpontok.

Ha meghalljuk a világörökség szót, bizonyára mindannyian a kínai Nagy Fal-ra, a Taj Mahal-ra vagy a Versailles-i kastélyra gondolunk. Azonban a két országhoz tartozó Fertő-tó is elnyerte ezt a címet 2001-ben. A mintegy 20 ezer éves tó Európa legnagyobb sóstava, melynek hőmérséklete nyaranta gyakran eléri a 30°C-ot. Fürdőzésre és pihenésre kétség kívül kitűnő hely. Mi mégis úgy gondoljuk, ha már itt vagyunk, érdemes egy kicsit körülnézni az osztrák oldalon, hiszen rengeteg gyönyörű helyre bukkanhatunk.
Ha egynapos kirándulást tervezünk, akkor a határ menti Ruszt (Rust) lehet kalandozásunk első megállója. Számos útikönyvet találhatunk, melyben a városkát is bemutatják, a Fertő-tó ékszerdobozának titulálva. Nem alaptalanul. Nyugodt, rendezett, egyszerűen magával ragadó település, melynek jelképe a gólya, amit szinte minden ház kéményén megpillanthatunk fészkében.
Hangulatos kis utcák, kedves helyiek és turisták, virágok az ablakokban és a házak előtt. Kellemes butikok, sétálóutcák, belső udvarok fogadnak bennünket szinte mindenhol. Így, ha a Fertő-tó körül járunk érdemes pár órát erre a kis városkára szánnunk.