Nem kell a nászéjszakáig várni, hogy elrepülj a Hawaii-szigetekre. Sőt az sem baj, ha épp szingliként éled az életed, hisz Hawaii rengeteg olyan dolgot mutat, amibe azonnal beleszeretsz! Igen, Hawaii mindenki számára tartogat valamit, legyen az a csodálatos táj, a különleges kultúra...

Nem kell a nászéjszakáig várni, hogy elrepülj a Hawaii-szigetekre. Sőt az sem baj, ha épp szingliként éled az életed, hisz Hawaii rengeteg olyan dolgot mutat, amibe azonnal beleszeretsz! Igen, Hawaii mindenki számára tartogat valamit, legyen az a csodálatos táj, a különleges kultúra, a lenyűgöző élőlények és természetesen a szebbnél szebb partok. Ez az a hely, melyről már gyermekkorod óta álmodozol, s ha egyszer eljutsz ide, életre szóló élményként marad majd meg benned. Íme, a csodás helyszínek listája, ahová mindenképpen el kell jutnod:

 

 

Waimea-kanyon

Ha Hawaii legszebb vidékét keresed, a Waimea-kanyonnál lelsz rá. Abszolút bakancslistás helyszín, mely talán nem olyan nagy, mint a Grand Canyon, de annál zöldebb, s nem véletlenül nevezzük a Csendes-óceán Grand Canyonjának. A kanyon maga 16 kilométer hosszú, s 1 kilométer mély – épp elég mély ahhoz, hogy bárki megszédüljön, mikor letekint az aljára. A Koke’e Nemzeti Park részét képezi, ahol rengeteg a látnivaló, a Pu’u Hinahináról nyíló kilátás pedig fenomenális. Úgyhogy készüljünk fel a leggyönyörűbb túránkra, mert ez biztos, hogy nem az a hely, ahol, csak ülünk és nézünk, hisz minden pontján valami más csoda vár minket, ahova bizony el kell jutnunk.

Wailua-vízesés

Egy pillanatra úgy tűnhet, mintha a mesék szigetén járnál, de biztosíthatunk, hogy a Wailua-vízesés valóban létezik. A Kaua’i-szigeten könnyen megközelíthető autóval is, s érdemes hajnalban indulni, mikor a legszebb a táj, így tartatunk rövid fotószüneteket. Ha pedig kicsit bátrabb vagy, és van némi tapasztalatod a helyen, választhatod a meredekebb hegyoldalt is, ahonnan leérkezve egy frissítő fürdővel koronázhatod a napot. Szerinted milyen érzés, mikor a mesék világát a saját szemed előtt láthatod?

Molokai sziklái

Tériszonyunkat nagyon is érdemes legyőzni, legalább arra a napra, mikor a Molokai partján emelkedő sziklákat szeretnénk megmászni. Ugyanis, ha a világ leghatalmasabb és leggyönyörűbb szikláiról tekinthetünk a mélybe, a látvány feledteti velünk a magasságtól való félelmünket. A több mint 1 kilométeres magasságból nyíló kilátás megmutatja nekünk, mi is az a természet, s tágra nyílt szemekkel gyönyörködhetünk a tátongó mélység felett. Itt még azok sem unatkoznak, akik a történelem emlékeit keresik, hisz a Kalaupapa Nemzeti Történelmi Park nekik is tartogat meglepetést. Idelátogatott egyszer Szent Damján, aki a leprások segítségére volt. Ha pedig egy szórakoztató túrára vágysz, ne hagyd ki a Phallic-sziklát sem, nem messze a Kalaupapa-kilátótól, mely alakjának meghatározását a te fantáziádra bízzuk…

Lanikai strandja

Kristálytiszta víz, ragyogó kék ég – elsősorban ezt keressük Hawaiion, ugye? A lanikai strandon épp ezzel találhatjuk szembe magunkat, mondhatni a Paradicsom egy szeletével. S ezt a neve is bizonyítja, ugyanis magyarra fordítva a „mennyei tenger” birodalmába érkezünk. A part forró homokján sétálva minden gondot magunk mögött hagyhatunk, s engedjük, hogy a hullámok kényeztessék lábfejünket. Meg is mártózhatunk az azúrkék vízben, hisz a helyiek is igazolják, hogy Hawaii minden szigete közül itt van a legjobb strand az úszásra. De a vizet nemcsak úszva hódíthatjuk meg; mit szólnál a kajakhoz, a kenuhoz, vagy éppen a szörfhöz? Ha pedig egy kis pihenésre vágyik az ember, a kókuszfák tövében ülve elfogyaszthatjuk kedvenc koktélunkat, s a végtelen óceán lágy hullámai közt feltűnik előttünk két kis sziget, a Mokuluák. A földi mennyország nem is kifejezés, de az biztos, hogy ilyet még nem láttál.

Mauna Kea

Fogadjunk, hogy nem számítottál hóra hawaii üdülésed során! Mit szólsz hozzá, ha azt mondjuk, ez teljesen lehetséges? Ha nyáron hiányzik a tél, mászd csak meg a Mauna Keát, Hawaii legmagasabb vulkánját! A 4205 méter magas, kétmillió éves, gleccserborította csúcs hihetetlen tájakat tár elénk, ahonnan a felhők is más jelentést kapnak. A Mauna Kea, a „fehér hegy” csúcsán található a világ legnagyobb teleszkópja, ahol a hozzáértők segítségével megfigyelhetjük azokat az égitesteket, melyeket mindig is látni akartunk. A földi mennyországból a mennybe tekinthetünk egy egészen más technikával.

Mokuleia strandja

Ha a csillagos éjszakák és a szédítő magasságok nem a te kedvenceid, akkor se aggódj! Számtalan strand és trópusi hely vár rád. Itt bárki, aki csak egy részt is látott a híres Lost című sorozatból, nyomban felismeri a helyet, hisz a mokuleiai strandon zuhant le az a bizonyos repülő, ahol az egész elkezdődött. Ha nem vagy sorozatfüggő, akkor is élvezni fogod a Mokuleiát, hisz rengeteg lehetőség áll előtted. Nos, az úszás kissé nehézkes itt, de a pecázás és a szörfözés jó ötletnek ígérkezik.

Ke’e strandja

Ha eljutottál Kauai útjának végére, tudod, hogy megérkeztél a mindig hívogató Ke’e strandjára. Itt kezdődik a Kalalau-túraútvonal is, ám maga a strand az, ami elvarázsol. A parton sétálva ne lepődj meg, ha vad tyúkokkal találkozol, illetve ha úszol, gyakran ulua halak kíséretében találod magad. Na Pali partjáról a csodálatos, érintetlen természetben gyönyörködhetünk, mely mindannyiunk számára elragadó.

Út Hanába Maui szigetén

Ki gondolta volna, hogy Hawaii leggyönyörűbb tájait még az autónk ablakából is láthatjuk? Következő útvonalajánlatunk Hana partvidékére szól. Béreljünk egy jó autót, és kezdhetjük is átszelni a 80 km hosszan futó Hana országutat, a 600 kanyarjával, valamint a közel 60 hídjával. Autónk kényelmes üléseiből élvezhetjük a vízesések, egzotikus növények látványát, és természetesen a Csendes-óceán szépsége minden kanyarban lassításra, esetleg megállásra késztet. Ha pedig ez sem elég, az Éden Arborétum és Botanikus Kert területén keresztül visz az út, mely ismerős lehet a Jurassic Park kedvelőinek számára. Valószínűleg nem találkozunk pterodactylusokkal, de az út kedves emlékként rögzül majd bennünk.

Kaihalului strand

A hanai út során érdemes letérni egy kicsit a kaihalului stand híres vöröshomokos partjára. Ez a félreeső partszakasz kevésbé családbarát, mint a többi strand (a családodtól függően, természetesen). Itt nem kell tartani a nudizmustól, hisz a turisták szeretnek úgy barnulni, hogy ne maradjanak fehér csíkok, így aztán levetnek magukról mindent. Gyönyörű táj néhányunk számára, másoknak lehet, hogy egy kicsit több. Kétségtelen, hogy a szürreálisan vörös homok megér egy fotószünetet.

Kīlauea hegy

Listánkat a legforróbb helyszín zárja. Miután megannyi hegyet megmásztál, napfényben fürödtél, tátott szájjal gyönyörködtél Hawaii csodáiban, azt hiszed, már nem tudunk többet mutatni… Aztán meglátod Kīlauea hegyét. Ez Hawaii legfiatalabb pajzsvulkánja, mégis a világ legnagyobb aktív vulkánjai közé soroljuk. 1983 óta folyamatos kitöréseket produkál, és egyáltalán nem úgy tűnik, mintha csillapodni készülne – ez pedig nagyszerű hír a vulkanológusok és a kalandtúrázók számára. Még ha veszélyes is, Kīlauea Hawaii legnépszerűbb látványossága, mely turisták sokaságát vonzza abban a reményben, hogy láthatják a forró lávát kilövellni (nos, ez nem minden látogatás során garantált).


Hawaiiról mindenki tudja, hogy az Egyesült Államok legjobb szörfparadicsomainak és strandjainak ad otthont. Reméljük, felnyitottuk a szemeteket a szigetek ezernyi más lehetősége és szépsége előtt. Szerintünk Hawaii többről szól, mint a ragyogó napsütés és a kristálytiszta víz…