Közel a szlovén határhoz, de még Olaszországban található egy egészen elképesztő városka, melyet a 16. században alapítottak. Palmanova erődvárosnak épült, hogy a török illetve az osztrák csapatokat megakadályozza az előrenyomulásukban a Velencei Birodalom felé.

Közel a szlovén határhoz, de még Olaszországban található egy egészen elképesztő városka, melyet a 16. században alapítottak. Palmanova erődvárosnak épült, hogy a török illetve az osztrák csapatokat megakadályozza az előrenyomulásukban a Velencei Birodalom felé. 9 szögletű alaprajzát a mai napig megőrizte, sőt a falai igazán remek állapotban maradtak fönt.

 

Az építkezés közel 100 évig tartott. A beépített koncentrikus csillag három körgyűrűt tartalmaz. A várost körbe ölelő falak kerülete összesen 7 km, melyet körbe vesz egy hatalmas várárok és kilenc nyíl alakú összekapcsolódó bástya. Védelmi szempontok alapján a legkorszerűbb módszereket vették figyelembe az építkezés folyamán. A városba három őrzött kapun keresztül lehetett betérni.

 

 

A velenceiek a birodalmuk legnagyobb támaszpontjává szerették volna tenni Palmanovát. A harmonikus építészet, a precízen megtervezett városkép és az önfenntartásra remekül kialakított zöld területek nem hozták a várt sikereket, így 1622-ben elítélt bűnözőkkel telepítették be a várost.

 

 

A város komoly csatát a történelem során soha nem látott, azonban kétszer is elfoglalták. Először Napóleon csapatai, majd az Olasz Királyság foglalta vissza.
A Világháborúk során fontos szerep hárult a városra a stratégiai fekvése miatt. 1960-ban Nemzeti Műemlékké nyilvánították Palmanovát.