Palolem, az indiai Goa egyik strandja. A legszebb, ha lehet egyáltalán egyet kiemelni a sok közül.

Goa egyik leghíresebb partja a Palolem beach vagy Palolem-part. Az indiai állam déli részén fekszik, távol a nyüzsgő, vadabb, bulis partoktól, ám ez nem jelenti azt, hogy itt nem találunk megfelelő szórakozást. A part kb. 2 km hosszú, a föveny olyan 80-100 méter széles lehet, mögötte pálmafák, bungalók és kisebb épületek sorakoznak: jellemzően éttermek és szállások. A szálláshelyek általában egyszerű kunyhók, saját zuhannyal és wc-vel, a komfortosabbakban légkondi is található, ezért természetesen többet kérnek. Figyeljünk arra, hogy szúnyogháló mindenképpen legyen az ágyak fölött. Ha szerencsénk van, olyat sikerül kifognunk, aminek óceáni kilátása van.

Az éttermekben európai ételeket szolgálnak fel és India legtöbb részével ellentétben itt sört is lehet kapni, legalábbis nem teáskannában kapjuk azt, mint pl. Delhiben. Az éttermek fekvése és kilátása pazar és ha lehet ezt fokozni, este még hangulatosabbak: ilyenkor az asztalokat és székeket kipakolják a strand fövenyére, a világítás általában csak egy gyertya és a halászok aznapi fogásából is választhatunk, amit akár ott előttünk sütnek meg nyílt tűzön.

Délre egy sziklaalakzat zárja le a strandot, ahonnan pompás panoráma nyílik az egész partszakaszra, illetve érdemes ide este kisétálni, csodás naplementében lehet részünk. Palolem homokos partjáról északnyugati irányban egy kis szigetet látunk, ez a Majom-sziget.

Palolemtől északra egy kis öbölben található a Pillangó-part. A partszakasz híres még arról is, hogy a Bourne filmek második részének nyitó, strandon futós jelenetét itt forgatták a főszereplővel, Matt Damonnal.