A Jón-tenger varázslatos türkizék vizéből kiemelkedő szigetek közül a harmadik legnagyobb Zakynthos. Drámai meredek falakat látunk a tengerről érkezve, melyek döbbenetes látványára garantáltan sokáig emlékszünk majd...

A Jón-tenger varázslatos türkizék vizéből kiemelkedő szigetek közül a harmadik legnagyobb Zakynthos. Drámai meredek falakat látunk a tengerről érkezve, melyek döbbenetes látványára garantáltan sokáig emlékszünk majd. Más görög szigetekkel ellentétben itt nem az ókori romok, hanem a természet szépségei fognak lenyűgözni bennünket.

A szigetről a legismertebb képek egy csodás öblöt ábrázolnak, melyben közel 20 éve rozsdásodik egy öreg hajóroncs. Joggal fogalmazódik meg bennünk a kérdést, mit keres ott egy hajó…?

A mesét klasszikusan elkezdve, réges-régen megpróbáltak Olaszországból egy jó nagy adag zárjegy nélküli cigarettát átcsempészni Görögországba. Azonban a számításokba hiba csúszott és menet közben elfogyott az üzemanyag, így a motor leállása után a part felé sodródtak, majd ott megfeneklettek. Az események láncolatában egy kisebb földrengés következett, melynek köszönhetően egy szikladarab leszakadt és a tengerbe csapódott, ezzel egy árhullámot elindítva, mely 60-70 méterrel följebb sodorta a roncsot a strandon. Így került fel Navagio a turisták kedvenc célpontjai közé a világon, sőt híres emberek is előszeretettel választják nyaralásuk helyszínéül.

Talán a sziget legszebb részeit képezik a természet különleges alkotóerejének következtében létrejött Kék-barlangok. Nevüket, a víz sziklafalakon is visszatükröződő kék színéről kapták. Helyi vezetővel, kis csónakokban magunk is átélhetjük ezt a pompás látványt, sőt ha kedvünk úgy tartja, még csobbanhatunk is egy kellemeset a hűsítő vízben.

Laganasból induljunk hajókirándulásra. A helyiek által szervezett utak garantálják, hogy különleges élőlényekkel találkozunk. Ilyen a sziget egyik állatfaja, ami mára szinte az egész mediterrániumból kihalt, azaz az álcserepesteknős (Caretta caretta). Sajnos az ember veszélyezteti a természetes tojásrakó helyeit, ezért Zakynthoson természetvédelmi övezeteket hoztak létre fennmaradásuk érdekében, ilyen pl. Marathonisi parányi szigete.

Az 1953-as óriási földrengés után szinte az egész szigetet újjá építették, így remek szállodák, hotelek és apartmanok jellemzik Görögország egyik gyöngyszemét. Az éjszakai élet főleg a sziget déli részén pezseg, de a hamisíthatatlan mediterrán hangulat azonban mindenhol megtalálható. S ne feledjük, hogy a Nap mindig ragyog! 

Foglalási lehetőségek, Zakynthos