A mélység Krisztusa, olaszul Il Cristo degli Abissi egy Földközi-tenger mélyén felállított Jézus Krisztust ábrázoló bronzszobor. A műemlék Portofino öblében található az Olasz riviérán, Genovától kb. 30 km-re keletre.

A mélység Krisztusa, olaszul Il Cristo degli Abissi egy Földközi-tenger mélyén felállított Jézus Krisztust ábrázoló bronzszobor. A műemlék Portofino öblében található az Olasz riviérán, Genovától kb. 30 km-re keletre. A szobor felállításának ötlete egy bizonyos Duilio Marcante nevű olasz búvártól származik, aki az olasz búvárkodás egyik úttörője volt és társának szeretett volna emléket állítani, aki 1947-ben halt meg arrafelé búvárbalesetben. A szobrot 1954. augusztus 22-én helyezték el 17 méter mélyen.

A 2 és fél méter magas szobor kitárt karokkal néz az “ég” felé. Rendkívül népszerű a búvárok körében és szimbolikus jelentéssel bír számukra. 2003-ban kiemelték a tengerből és restaurálták, erősen korrodált, illetve az egyik karja valószínűleg egy horgonytól letört, azt is visszatették rá.

A világban találhatunk még ennek a szobornak a mintájára hasonló alkotásokat: Szent György szigeténél Grenadában, Floridában Key Largonál és hasonló víz alatti csoda még az ausztriai Grüner See is.

Nyaralás Olaszországban