A Budavár Tours utazási iroda tájékoztatása a koronavírus által okozott helyzettel kapcsolatban

2021.06.04.

Horvátországi beutazás

Június 2-től már a koronavírus elleni egy oltással is be lehet utazni Horvátországba - jelentette be Davor Bozinovic horvát belügyminiszter a kabinet szerdai ülésén.

A tárcavezető kiemelte: a Pfizer/BioNTech-, a Moderna- és a Szputnyik V vakcina első dózisának felvételétől legalább 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 42 napot, míg az AstraZeneca-féle oltóanyag első adagjától szintén 22 napnak kell eltelnie, de nem haladhatja meg a 84 napot. Az összes többi vakcina esetében csak két dózissal lehet korlátozások nélkül beutazni az országba, a második dózis felvételétől pedig 14 napnak kell eltelnie.

72 óránál nem régebbi PCR-teszt vagy 48 óránál nem régebbi, az EU által elfogadott antigén gyorsteszt szükséges azoknak, akiket nem oltottak be. Továbbá akik rendelkeznek majd európai digitális igazolvánnyal, hogy felgyorsítsák a határátlépést, feltölthetik adataikat az Enter Croatia (https://entercroatia.mup.hr/) honlapra. A beutazáshoz a határon minden esetben regisztrálni kell, kivéve, ha átutazóban van valaki.

2021.05.18.

Az oltóorvos ingyen kiállítja az utazáshoz az angol nyelvű oltási igazolást

...Szabó Enikő helyettes országos tisztifőorvos arról tájékoztatta a turizmus.com-ot, hogy az angol nyelvű formanyomtatványt az NNK az utazók kérésére eddig is elküldte, ezenkívül a dokumentum a legtöbb oltóközpontban elérhető, s rövidesen a koronavirus.gov.hu oldalról is letölthető lesz. Egyidejűleg elküldte szerkesztőségünknek, így olvasóink az oltási igazolás angol formanyomtatványát innen le tudják tölteni.

Az angol nyelvű igazolást – mely a személyes adatok mellett a vakcina típusát, sorszámát, és a két oltás dátumát is tartalmazza – az oltóorvos (tehát az oltóközpont, illetve az oltópont orvosa, vagy a háziorvos) állítja ki és hitelesíti az oltásnál kapott, magyar nyelvű igazolása alapján.

Az angol igazolás megszerzésének külön költsége nincs, és az oltások beadása után, visszamenőleg is igényelhető a háziorvosnál, illetve az oltóközpontban...”

Forrás és a teljes cikk: turizmus.com

2021.05.07.

A gyerekek is karantén nélkül utazhatnak a védettekkel

Hétfőtől (2021.05.10.) a védettségi igazolással rendelkező személlyel együtt utazó 18 év alattiak is mentesülnek a hazatérés utáni 10 napos karantén alól – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

A csütörtök esti Magyar Közlönyben megjelent a járványügyi készültségi időszak utazási korlátozásairól szóló 408/2020. (VIII. 30.) Korm. rendelet módosítása, amely azokat a 18 év alattiakat is mentesíti a 10 napos karanténkötelezettség alól, akik védettségi igazolvánnyal rendelkező személy felügyelete alatt lépik át Magyarország határát. Ez a módosítás nemcsak a családi nyaralásokat teszi lehetővé, hanem a diákutaztatás számára is kedvező hír, mivel a tanárok felügyelete alatt álló diákok is karantén nélkül térhetnek haza.

A módosítás nem terjed ki a Magyarországra érkező külföldi állampolgárok gyerekeinek karanténkötelezettségére.

Forrás: turizmus.com

2021.05.01.

Jó hírek az utazni vágyóknak!

Idén május 1-n nem csak a munkát ünnepeljük, hanem azt, hogy újabb mérföldkőhöz érkeztünk a koronavírus elleni küzdelemben, mind belföldön, mind külföldön!

A legfrissebb és egyben az utazni vágyóknak a legfontosabb hír, hogy Magyarország Kormánya kihirdette azt a rendeletet – amely már hatályba is lépett, és – amely szabályozza a védettek külföldre történő utazását.
A védettségi igazolvánnyal rendelkező magyar állampolgárokra és tartózkodási engedéllyel Magyarországon élőkre nem vonatkoznak az utazási korlátozások, azaz a védettek magáncélból is szabadon átléphetik az országhatárt. Ez a szabály vonatkozik azokra is, akiknek olyan országtól van igazolásuk, amely a védettségi igazolások kölcsönös elfogadásáról szóló kétoldalú megállapodást kötött Magyarországgal.

Az új szabályozás értelmében nem kell karanténba vonulnia azoknak, akik külföldről térnek haza és rendelkeznek magyar védettségi igazolvánnyal.

Ráadásként az Index.hu értesülései szerint:

"Szijjártó Péter a hétvégén is folytatja az egyeztetéseket az utazási korlátozások enyítéséről, és több külügyminiszterrel is tárgyal, bízva abban, hogy a jövő hét elején újabb megállapodásokat jelenthet be."  

Görögország

A görög turisztikai miniszter, Harry Theoharis bejelentette, hogy országa az Európai Unió állampolgárai esetében április közepe óta feloldotta az egyhetes karanténkötelezettséget azok számára, akik be vannak oltva a koronavírus ellen vagy negatív teszteredményt mutatnak fel.

"Minden olyan turistát szeretettel fogadunk, akiket már beoltottak a koronavírus ellen, akik ellenanyagteszttel bizonyítják, hogy átestek a betegségen, vagy akik negatív Covid-teszttel igazolják, hogy nem fertőznek. A tíz év alatti gyerekek esetében nincs szükség tesztre."

A beutazókat szúrópróbaszerűen antigén gyorstesztekkel ellenőrzik a határon , ha pedig a teszt eredménye pozitív, akkor elkülönítésbe kerülnek egy görög szállodában, amelynek költségeit a görög fél fedezi a karantén idejére – idézte a görög minisztert az Agerpres hírügynökség.

 
Nyaralás Krétán Nyaralás Korfun Nyaralás Rodoszon Nyaralás Zakynthoson 
 

Ciprus

Májustól az Európai Unióban elfogadott vakcinákkal, illetve a Szputnyikkal oltottak előtt szabad az út Ciprusra.

Az oltottság nem előfeltétele a beléptetésnek, ugyanakkor május 10-től az oltási igazolásokat is elfogadják az utazások megkönnyítése érdekében –nyilatkozta a budapesti Ciprusi Nagykövetség.

Az Európai Gyógyszerügynökség által jóváhagyott vakcinák mellett a Szputnyik oltásról szóló igazolást is elfogadják. Aki az oltásokból megkapta már az összes előírt dózist (egy vagy kettő, fajtától függően), tesztelés nélkül beléphet Ciprusra, függetlenül attól, hogy saját országa melyik zónába tartozik, ezzel összhangban karanténba sem kell vonulnia az illetőnek. (Forrás: https://turizmus.com/)

 
 Nyaralás Észak-Cipruson Nyaralás Dél-Cipruson
 

Málta

Málta bejelentette, hogy 2021. június 1-től újraindítja az idegenforgalmát.

Az EU-ból és azon országokból, amellyel Máltának kétoldalú egészségügyi megállapodása van, a teljesen beoltott (amely legalább tíz nappal az utazás előtt megtörtént) személyek szabadon utazhatnak. Máltára utazás előtt be kell mutatni az oltási igazolást.

 
 Nyaralás Máltán
 

A hivatalos és aktuális utazási feltételekről minden esetben tájékozódjon a https://konzuliszolgalat.kormany.hu/ oldalon!

Köszönjük, hogy megtisztel bizalmával

Vigyázzanak magukra és egymásra, kellemes nyaralást kívánunk!

A Budavár Tours csapata