Eresin Express Hotel: Hosszú hétvége az elbűvölő és sokszínű Isztambulban

Galéria

Jelenleg ajánlatunk nem foglalható. További információért érdeklődjön munkatársainknál, nézzen körül több ezer ajánlatunk között, vagy tekintse meg hasonló utazásainkat:
Törökország

Isztambul a világ egyik legidősebb városa, Törökország legnagyobb települése. Vonzerejét és fontosságát különleges földrajzi fekvésének köszönheti: a Boszporusz-szoros két kontinenst választ el egymástól emiatt Isztambul lett az összekötő kapocs Európa és Ázsia között, a világ egyetlen kontinensen átívelő fővárosa.

Ez a világ egyetlen fővárosa, mely a muszlim és keresztény birodalom központja is volt. Konstantinápoly a Bizánci Birodalom részeként több mint ezer éven keresztül a kereszténység egyik bástyája volt. Később Isztambul néven az ötszáz éven keresztül fennálló Oszmán Birodalom központja és a török szultánok székhelye lett.

Isztambul magán viseli történelmének és etnikumainak sokszínűségét, a város nem más, mint egy élő, színes, kavargó történelmi illusztráció, ahol megcsodálhatjuk az évezredek maradandó alkotásait, rengeteg mecsetet, templomot, zsinagógát, palotát, várat és tornyot. A Fekete-tenger és az Égei-tenger találkozási pontjánál keveredik egymással a keleti és nyugati világ. A turisták által leggyakrabban felkeresett nevezetességek nagyrésze az óvárosban található. A nyüzsgő bazárok mellett híres divatmárkák üzletei sorakoznak, a kebabárusok és a török kávézók szomszédságában nemzetközi éttermek csábítják a vendégeket, a minaretek mellett modern irodaházak és szállodák magasodnak. A színpompás keleti forgatagban, az égbetörő karcsú minaretek látványa és a müezzin imára hívó hangja felejthetetlen élményt kínál.

Utazás alapadatai:

Utazás: menetrendszerinti járattal
Utazás: repülővel
Típus: Klasszikus városlátogatás

Szállásleírás:

Fekvése: Isztambul óvárosrészében, a Topkapi negyedben, híres történelmi épületektől közelében (Topkapi Szeráj, Hagia Sofia Múzeum, Kék-mecset, Nagy Bazár stb.) található, 41 szobás, rendkívül népszerű, modern, középkategóriás szálloda.

Szobák: minden szoba praktikusan berendezett, egyhálószobás (kb. 16m2) légkondicionálható, fürdőszobával, Tv-vel, telefonnal, internetezési lehetőséggel (wifi) és hajszárítóval felszerelt. Minibár, szobaszéf térítés ellenében igényelhető. A szobákhoz nem tartozik erkély.

Szolgáltatás: recepció, lift, reggeliző helyiség, bár, ruhatisztítás, pénzváltás. Egyes szolgáltatások igénybevétele térítéshez kötött.

Ellátás: bővített kontinentális reggeli.


Isztambul, Eresin Express Hotel vagy hasonló

Szállás: Hotel
Besorolás: 3*

Egyéb szolgáltatások:
3*, Hotel

Programleírás:

1. nap: Budapest– Isztambul
Elutazás Budapestről menetrend szerint közlekedő repülőjárattal Isztambulba a Budavár Tours által bérelt helyeken. Érkezés Isztambulba, találkozás helyi képviselőnkkel majd transzfer (amennyiben a szerződés tartalmazza) a szállodába. Szálláshely elfoglalása, szabadprogram.

2-3. nap: Isztambul
Reggeli a szállodában, majd szabadprogram. Fakultatív, szervezett csoportos idegenvezetős programok, felár ellenében foglalhatók.

4. nap: Isztambul – Budapest
Reggeli után kijelentkezés a szállodából, majd transzfer a repülőtérre, visszautazás Budapestre menetrendszerinti repülőjárattal (érkezés a menetrend függvényében).

Szállás: választás szerinti helyi besorolásnak megfelelő 4*-os, történelmi városközpontban vagy annak közelében található városi szállodákban.

 

Ellátás: reggeli, a programban feltüntetettek szerint.

Utazás: közvetlen repülőjárattal Budapest–Isztambul –Budapest útvonalon.

Menetrend (tájékoztató jellegű): BUD 15:10 IST 19:10 // 13:30 BUD 13:35

Minimális utaslétszám: 20 fő

Idegenvezetés, helyszíni asszisztencia: angol nyelven

 

Részvételi díj az alábbiakat tartalmazza:
 • 4 nap/3 éjszaka szállás
 • Reggelis ellátás
 • Repülőjegy Budapest - Isztambul - Budapest útvonalra
 • Személyenként 1 db kézipoggyász: max. 55x40x23cm max. 8 kg
 • Személyenként 1 db feladható poggyász max. 20 kg
 • Helyi asszisztencia
  Igény esetén, külön fizetendő:
  • Baleset-, betegség- és poggyászbiztosítás
  • Fakultatív programok
  • Útlemondási 2,5 %

   

  Programjavaslat, látnivalók (egyéni városnéző program összeállításához):
  • Chorai Megváltó Templom - A városfalakon belül található a Chorai Megváltó Templom, más néven a Kariye Camii. Gyönyörű mozaikjainak és csodaszép freskóinak köszönhetően Isztambul egyik legpompásabb vallásos épülete. Nyitva, szerda kivételével, minden nap, belépőjegy ára ~ 70 TRL.
  • Hagia Sophia - A több mint ezer évig keresztény templomként működő Hagia Sophia kötelező látványosság Isztambulban. Ez a csodálatos templomból mecsetté, majd múzeummá lett épület hatalmas, rózsaszínes kőből épült kupoláival és körülötte lévő négy minarettel Isztambul egyik legnagyobb látványossága. Nyitva, hétfő kivételével, minden nap, belépőjegy ára ~ 100 TRL.
  • Kék mecset - Ahmed szultán által épített híres Kék mecset tökéletesen tükrözi Isztambul nagyszerűségét, eleganciáját, gazdagságát és felsőbbrendűségét. Minden nap nyitva van, de az imádkozások idején, ill. azelőtt fél órával a turisták előtt zárva. Ingyenes a belépés!
  • Szulejmán mecset - Isztambul legnagyobb mecsete. A mecsetet Szulejmán-szultán parancsára, 1550-1558 között építették. Minden nap nyitva van, de az imádkozások idején, ill. azelőtt fél órával a turisták előtt zárva. Ingyenes a belépés!
  • A Nagy Bazár és a Fűszerbazár - A keleti kézműves áruk, illatok és kelmék különleges világával csábít az isztambuli Nagy, vagy más néven Fedett Bazár, mely a világ egyik legnagyobb „piactere”, szinte egy kisváros a nagyvárosban, ahol közel 4000 üzlet található. Innen nem messze található a 17. század óta létező egyiptomi fűszerpiac. Itt színes és turistacsalogató fotókat lehet készíteni, alkudozhatunk a helyiekkel, isteni datolyát vagy olívabogyót kóstolhatunk, vagy egyszerűen elmerülhetünk a nyüzsgő és tarka forgatagban. Ingyenes a belépés!
  • Elsülyedt palota - Hagia Sophia közelében elhelyezkedő 150 méter mélységben fekvő, 134×54 méteres, 336 oszloppal rendelkező ciszternarendszer a legnagyobb az Isztambul alatt fekvő ősi víztározók közül, meglátogatása hatalmas élményt nyújt. Nyitva minden nap, belépőjegy ára ~ 80 TRL.
  • Topkapi Szeráj - Isztambul egyik “kötelező” nevezetessége. A világhíres palota az oszmán kultúra meghatározó épületkomplexuma, mely több száz évig az Oszmán birodalom adminisztratív központja volt. Nyitva - kedd kivételével- minden nap, belépőjegy ára ~100 TRL, ha a hárembe is be szeretnénk menni további ~50 TRL.
  • Dolmabahce Szeráj - A Boszporusz nyugati, európai partján fekvő leglátványosabb palota a Dolmabahce sarayi, mely 1843-1856 között, I. Abdul-Medzsid szultán rendeletére épült. Nyitva - hétfő kivételével - minden nap, belépőjegy ára ~100 TRL, ha a hárembe is be szeretnénk menni további ~40 TRL.
  • Galata-torony - Az egyik legpáratlanabb panorámáját minden bizonnyal az Aranyszarv-öböltől északra elterülő Beyoglu negyed csúcsán magasodó Galata-torony (Galata Kulesi) nyújtja. A Galata-toronyba lift visz fel, de a liftezés után további lépcsősor gyaloglás szükséges. Nyitva minden nap, belépőjegy ára ~ 30 TRL.
  • Beyoglu-negyed - Beyoglu negyede olyan, mint egy kis francia hatású ékszerdoboz, sokan úgy is nevezik, mint a Kelet Párizsa. A turisták között rendkívül népszerű kerület az Aranyszarv-öböltől északra terül el, különválva így a régi városrésztől, mellyel a Galata-híd köti össze.
  Javaslat, egyéni utazásra, tömegközlekedéssel:

  A tömegközlekedési (autóbusz, metró, villamos, sikló, libegő) jegyárak ~ 2.6 TRL összegbe kerülnek, a jegyek (zsetonok) automatákból vagy trafikoknál vásárolható meg és egy útra szólnak. Lehetőség van ún. gyűjtőjegy vásárlására is, ami 5 utazásra szól. A jegyeket felszállás előtt érvényesíteni kell. Jóval kényelmesebb és olcsóbb megoldás, ha érkezést követően Istanbulkart-ot (érintőkártyás okos-fizetőrendszer) vásárolnunk. Ez szintén a megállóknál vagy állomásokon található automatákból (sárga színű) vagy trafikoknál vásárolható meg, költsége ~ 10 TRL. A vásárlást követően a kártya tetszőleges összeggel (credit) tölthető fel. A feltöltött kártyával a tömegközlekedési eszközök jelentős árengedménnyel használhatóak, a kártyát érvényesíteni kell felszállás előtt, leolvasó elé tartva, ekkor kerül a viteldíj levonásra. Egy kártyával akár több jegyvásárlásra is lehetőség van (nem szükséges minden utazónak saját kártyával rendelkezni).

  Összehasonlítva a szóló jegyárakat és az Istanbulkart viteldíjakat:

  Busz, metró villamos, sikló, libegő: jeggyel ~5.00 TRL // Istanbulkarte-val ~2.60 TRL (fő/utazás)
  Hajó: jeggyel ~5.00-7.80 TRL // Istanbulkarte-val 2.60-4.00 TRL (fő/utazás)

  Városszerte a nagyobb állomásokon és megállóknál ingyenes turista térképeket találhatunk melyek jelentősen megkönnyíthetik a tájékozódást. A közúti forgalom a városban szinte jelentős emiatt szinte mindig közlekedési dugó van, ezért inkább javasoljuk a kötöttpályás közlekedést (villamos, metró). A történelmi óváros nevezetességei egymástól bejártható távolságnyira találhatók azok gyalogosan is elérhetők.

  Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

   

  HASZNOS TUDNIVALÓK

  Beutazás, vízum: Magyar állampolgárok vízum nélkül utazhatnak Törökországba. Beutazáshoz szükséges dokumentumok: Útlevél (beutazást követően 150 napig érvényesnek kell lennie) Az épp aktuális, országonként eltérő, ideiglenes beutazási vagy visszautazási szabályozásokról (pl. koronavírus), kérjük az utazás előtt tájékozódjanak.

  Repülési idő: kb. 2 óra 5 perc

  Hivatalos nyelv: Török

  Fizetőeszköz: Török líra (1 török líra kb.42-45 forint)

  Hívószám: +90

  Időeltolódás: + 1 óra nyáron, + 2 óra télen

  Hotelek távolsága a repülőtértől: ~ 40 km. (kb. 60-80 perc transzfer, közúti forgalomtól függ)

  Kötelező védőoltás: Nincs

  Hasznos információk: Muszlim ország lévén a hölgyeknek tanácsos konzervatívan öltözködni, a vállat, hátat, lábat és a dekoltázst szabadon hagyó ruhadarabok viselése nem ajánlatos az utcán. A mecsetekben fokozottan figyeljünk az öltözködési szabályokra - a templomok bejáratánál mindig feltüntetik, hogy milyen öltözékben lehet belépni. Törökországban szabad alkoholt fogyasztani, a legtöbb étteremben és bárban szinte bármilyen italt megvásárolható. Csapvíz fogyasztása nem ajánlott.

  Térkép
  Fakultatív programok
  Hasonló utazások
  Eddig megtekintett utak