Kalandutazás Iránban

Galéria

Jelenleg ajánlatunk nem foglalható. További információért érdeklődjön munkatársainknál, nézzen körül több ezer ajánlatunk között, vagy tekintse meg hasonló utazásainkat:
Irán

Az egykori Perzsa birodalom területén vezet ez a kalandos utazásunk. Irán a hírekből mindenki által ismert. A valóságban azonban a világ legszebb és legváltozatosabb országai közé tartozik, melynek lakói vendégszeretettel fogadják az ide érkező turistákat. Csodálatos mecseteket, tereket, kerteket és bazárokat keresünk föl az utunk során, melyek elrepítenek bennünket Az ezeregyéjszaka meséinek a világába.

Az egykori Perzsa birodalom területén vezet ez a kalandos utazásunk. Irán a hírekből mindenki által ismert. A valóságban azonban a világ legszebb és legváltozatosabb országai közé tartozik, melynek lakói vendégszeretettel fogadják az ide érkező turistákat. Csodálatos mecseteket, tereket, kerteket és bazárokat keresünk föl az utunk során, melyek elrepítenek bennünket Az ezeregyéjszaka meséinek a világába.

Utazás alapadatai:

Utazás: menetrendszerinti járattal
Típus: Kaland

Szállásleírás:


3-4*- os szállodák

Szállás: Hotel
Besorolás: 3*

Egyéb szolgáltatások:
3*, Hotel

Programleírás:

1. nap: Budapest

Menetrendszerinti járattal utazunk, egy átszállást követően érkezünk Irán fővárosába.

2. nap: Teherán

Várhatóan a hajnali órákban érkezünk az Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtérre, ahonnan rögtön a szállásunkra utazunk, hogy kipihenjük a repülőút fáradalmait. A kora délutáni órákban ellátogatunk az Unesco Világörökségét képező Golestan Palotához, ahol betekintést nyerhetünk, hogy milyen környezetben éltek a sahok. Ezt követően felfedezzük a teheráni bazárt, majd megnézzük a Shah mecsetet. Ezt követően a híres Ékszermúzeumot is meglátogatjuk, majd az esti órákban visszatérünk a szállásunkra.

3. nap: Teherán - Qom - Kashan - Jázd

A reggelink elfogyasztása után buszra szállunk és elindulunk Jázd irányába. Út közben megtekintjük Fatima sírját Qom városkájában. Ebéd után Irán tradicionális házait fedezzük föl Kashanban, majd a Fin kertet is megtekintjük. Jázdba a késő délutáni órákban érkezünk.

4. nap: Jázd

A mai nap kalandos séta során fedezzük föl az óváros kincseit. A Víz Múzeumban kezdünk, ahol megismerhetjük az erre a területre jellemző csatornahálózat kiépítésének mikéntjét, majd innen közelítjük meg a Péntek Mecsetet. Ezt követően az ide-oda kanyargó szűk utcákon át jutunk a Tizenkét imám sírjához, valamint Nagy Sándor börtönéhez. Délután szabad program keretei közt sétálhatunk az óváros rengetegében, amit követően este már ismét közösen csodáljuk meg az Ámir Csákmaq tér gyönyörűen kivilágított épületeit, s térünk be az Erő Házába, ahol egy tipikus perzsa nemzeti sporttal ismerkedhetünk meg.

5. nap: Jázd - Naqsh-e Rostam, Perszepolisz - Shiráz

Bár ez a nap sok utazással fog telni, s ezért korábban is vágunk neki, a mára jutó látványosságok kétségtelenül felejthetetlen élménnyel gazdagítanak mindenkit. Első helyszínünk nem más lesz, mint egy következő UNESCO világörökség, az ókori palotaváros, Perszepolisz. Kialakítása Dareiosz alatt kezdődött, azonban a későbbi óperzsa királyok is folytatták itt a monumentális építkezést, amelynek romjai ma is magukkal ragadva repítenek minket távol a 21. századtól. Innen tovább utazunk és megtekintjük a híres Naqsh-e Rostam sírjait. Este érkezünk Shiráz városába.

6. nap: Siráz

Az egész napot Sírázban töltjük, hogy minél jobban megismerjük e lenyűgöző várost. Napi programunk Kárim Han Zánd citadellájánál kezdődik, ahonnan gyalog megyünk át a kormányzó fürdőjéhez. Innen ellátogatunk a Shah Cheragh mecsethez. Ezt követően nézzük meg a Nászír ol-Molk Mecsetet, a Narándzsesztan palotát és kertjét, illetve mellette Zejnát ol-Molk házát, majd sétánkat egy híres perzsa költő, Hafez sírjánál fejezzük be.

7. nap: Shiráz - Iszfahán

A reggelink elfogyasztása után, még ellátogatunk a shirázi bazárba, így mindenki kedvére nézelődhet szebbnél szebb ajándékok után kutatva. A kora délutáni órákban indulunk Iszfahán városába, autóbusszal. A kora esti órákban érkezünk meg a szállásunkra. Este ellátogatunk az Imám térre, hogy felvegyük a város egyedi ritmusát és magunkba szívjuk a hamisíthatatlan keleties hangulatot.

8. nap: Iszfahán

A „Kelet Párizsának” is tekintett Iszfahánnak központjában megtekintjük a Negyvenoszlopos Palotát, majd az UNESCO világörökség listájára felvett Imám téren emelt Ali Qapu, Imám Mecset és Sejk Lotfollah Mecset után a bazár sűrűjében találjuk magunkat, amelyen keresztül vágva elsétálunk egészen a legnagyobb középkori muszlim imahelynek számító Péntek Mecsetig. Ezt követően mindenki a saját maga által választott úton-módon fedezheti fel a várost, este pedig a Zajánde folyó partján, a híres Harmincháromlyukú híd lábánál lévő teázóban pihenjük ki a nap fáradalmait.

9. Iszfahan - Teherán

A mai napunk egy részét még Iszfahán városában töltjük, ahol a délelőtti órákban szabad program keretében lesz lehetőségünk vásárolni, beszerezni a felejthetetlen ajándéktárgyakat vagy csak csatangolni egy kellemeset a bazárban. Szállásunk még a mai napunkon is rendelkezésünkre áll, így délután le tudunk pihenni. A késő esti órákban utazunk a repülőtérre, hogy megkezdjük a hazautazásunkat.

10. nap: Imam Khomeini Nemzetközi Repülőtér, Budapest

Menetrendszerinti járattal utazunk, majd egy átszállást követően várhatóan a reggeli órákban érkezünk Budapestre.

 

Tudnivalók:

 

Általános információ: utazás Budapest - Teherán - Budapest útvonalon menetrendszerinti járattal.

Az ár tartalmazza: a repülőjegyet, a szállást 8 éjszakára, a reggelis ellátást, a transzfereket, valamint a magyar nyelvű túravezetést.

A részvételi díjon kötelezendően fizetendő: a repülőtéri illetéket kb. 140 000 Ft/fő, az iráni meghívólevél és vízum ára kb. 34 000Ft/fő, a reggelin kívüli étkezéseket, a fakultatív programok díja, a baleset-, betegség-, poggyászbiztosítás, a sztornóbiztosítás (teljes összeg 1%-a) és a foglalási díj 500 Ft/fő.

Helyszínen fizetendő belépődíjak és egyéb költségek: kötelező borravaló és belépőjegyek, illetve engedélyek: kb. 170 euró/fő.

Szállás: 1 éjszakát töltünk Teherán, 2 éjszakát Jázd, 2 éjszakát Shiráz, 3 éjszakát Iszfahán városában. A körút során középkategóriás, helyi besorolásnak megfelelő 3-4*-os szállodákban alszunk. Egyedül jelentkezőket igyekszünk korra és nemre való tekintettel társítani. A szobák mérete és tájolása eltérő lehet. Egyágyas felár: 99.990Ft.

Ellátás: az alapár a reggeliket tartalmazza.

Utazás: Budapestről nemzetközi repülőjárattal utazunk Teheránba. Iránban bérelt légkondicionált autóbusszal utazunk.

Maximális utaslétszám: 17 fő.

Pénzügy: Riált legegyszerűbb iráni hivatalos pénzváltó irodában vagy hotelben. Túravezetőnk segít majd ebben. Bankkártya, hitelkártya használata bonyolult, rendkívül bizonytalan és kockázatos, egyáltalán nem ajánlott. Legbiztosabb az új címletű USD (nagy fejű, azaz amikor a bankjegy közepén található fej nincs egy ellipszisbe/körbe foglalva, kivéve az 1 dolláros), a régi címleteket nem fogadják el, illetve EUR készpénzben. Nemzetközi diákigazolvány, tanárigazolvány, nyugdíjas igazolvány nem elfogadott.  

Étkezés: A reggelin kívül önerőből, mindenki saját igényei szerint gondoskodik az étkezéséről. Természetesen együtt történő buszos utazás során a túlzott önállóság nem feltétlenül biztosítható. Jelentősebb mennyiségű, otthonról hozott élelmiszerrel nem érdemes készülni. Egyéni igénytől függően átlagosan napi 7-14 EUR elegendő. Iránba az alkohol bevitele, valamint ottani fogyasztása szigorúan TILOS, börtönbüntetést szabnak ki rá. Mindenkit megkérünk, hogy az útra ne hozzon magával semmilyen alkoholt. Az éttermekben különféle kebabok (szárnyasokból, illetve birka és marhahúsból), rizses, padlizsános, zöldséges ételek széles választéka kapható. A kisebb utcai étkezdékben pizzát, vagy rendkívül finom és laktató szendvicseket (húsos, májas, nyelves, agyas), hamburgert, falafelt kínálnak. Ezenkívül számos gyümölcsfajta (dinnye- és barackfélék, alma, körte, gránátalma, szőlőfajták) közül választhat az utazó, de nem mellékes a számtalan szárított gyümölcs, különböző magvak, keleti édesség sem.  A víz mindenütt iható, emellett palackozott víz mindenhol kapható. A városokban, az utcákon látható „jegesvíz” automatákból is bátran ihatunk.     

Az út nehézsége: A programok hétköznapi erőnléttel bárki által teljesíthetőek. A magyar viszonyokhoz képest szokatlanul nagy távolságok miatt sok időt fogunk utazással tölteni elsősorban buszon. Amennyiben a napot nem egy városon belül töltjük, az utazási idő forgalomtól, távolságtól, a megállók, pihenők számától függően napi kb 3-9 óra lesz.     

Öltözködés: Irán iszlám ország, és az öltözködésre vonatkozó szabályokat az oda érkező turistáknak nem csak illik tiszteletben tartani, de vannak az öltözködést szabályzó törvények, amelyeket kötelező betartani.  A hölgyek részére a bokáig érő szoknya, vagy hosszúnadrág, a hosszú ujjú blúz, póló, kardigán (a boka és a csupasz kar ne legyen látható) a megfelelő. A hosszú ujjú felső takarja a feneket, a ruházat nem lehet testhezálló, és kötelező a fejkendő, amely a hajat eltakarja. Fejkendőt már Teheránba való érkezéskor, még a repülőn ülve fel kell venni, azt mindenképpen a kézi poggyászba csomagoljuk! A férfiak öltözéke a hosszúnadrág. Ujjatlan trikót nem, de pólót, vagy rövid ujjú inget lehet hordani.  Érdemes egy pulóvert hozni, valószínűleg esőkabátra nem lesz szükség.  Napszemüveg ajánlott. Túracipő, szandál, papucs elegendő, bakancs nem szükséges.      Időjárás: Irán nagy kiterjedése és eltérő domborzata miatt különböző éghajlati viszonyokat találunk. Délen, keleten száraz trópusi, a medencékben kontinentális. Utazásunk során átlagosan a 19-24 fokos hőmérséklet lesz a jellemző. Teherántól délre fokozatosan emelkedő hőmérsékletre számíthatunk.     

Vízum: Az Iránba való csoportos utazáshoz meghívólevélre és vízumra van szükség, melyeket az iroda intézi. A szigorú szabályozások miatt csoportos utazás esetében egyéni meghívólevél- és vízumintézésre nincs lehetőség!  A meghívólevél, a vízum és az ügyintézés díja 34.000 HUF, melyet a részvételi díj előlegével együtt kérünk befizetni. 

A meghívólevélhez szükséges dokumentumok:

- helyesen kitöltött adatlap (irodánk biztosítja),

- az útlevél adatokat és fényképet tartalmazó oldalának beszkennelt változata 

A meghívólevél-ügyintézés folyamata az irodától független, tapasztalataink szerint 3-4 hetet is igénybe vehet. A vízumügyintézést csak a meghívólevelek beszerzését követően tudjuk elkezdeni.  A vízumhoz szükséges dokumentumok: - helyesen kitöltött vízumkérő lap (irodánk biztosítja), - 2 db igazolványkép, - útlevél legalább két üres oldallal - az útlevélnek az utazás kezdetétől számított legalább 6 hónapig érvényesnek kell lennie!  Amennyiben az útlevélben izraeli pecsét található, vízumot nem adnak ki! Ez esetben egy új vagy egy második útlevél igénylésére van szükség.

Higiénia: Kötelező védőoltás nincs, igazából ajánlott sincs. Az irániak nagyon tiszták, gyakorlatilag bármit nyugodtan megehetünk, megihatunk abból, amit elénk tesznek, természetesen az alapvető higiénés szabályok betartása mellett. Aki gondolja, tájékozódhat a Nemzetközi Oltóközpontban (tel.: 06/1-78-78-770, 06/20-208-78-78). Az illemhelyek esetében nem mindenhol van angol típusú, sok helyen csak guggolós WC van! Nyilvános WC sok helyütt található, tisztaságuk különböző, csak guggolós. WC papír, papír zsebkendő, nedves törlőkendő legyen nálunk, mert általában nincs.     

Csomagolás:  A repülőn feladható csomag maximális súlya 23 kg, míg a kézipoggyászé 10 kg lehet. Fontos, hogy az útlevél és minden értékes dolog a kézipoggyászban legyen! A kézipoggyászban a felszállás előtt nem lehet semmilyen szúró-vágó, valamint tűzgyújtó eszköz (pl. bicska, olló, öngyújtó, gyufa), folyadékokból és gélekből is összesen maximum 1 deciliter össztérfogatú mennyiség vihető fel átlátszó zacskóban a fedélzetre, mert különben a repülőtér dolgozói elveszik. Ezeket a nagy csomagba kell pakolni, amit feladunk a repülőre. Mivel néha előfordul, hogy a feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra, így javasoljuk, hogy váltás fehérneműt, gyógyszereket is pakoljunk a kézi poggyászba. Kényelmes sportcipő viselete ajánlott.     

Közbiztonság: Irán a turisták által látogatott helyeken európai összehasonlításban is átlagos biztonságúnak tekinthető, de azért értékeinkre mindig figyeljünk, ne hagyjuk szerteszét. Mindazonáltal mindenkinek ajánljuk, hogy fontosabb úti okmányairól (útlevél, biztosítás, vízum) legyen egy biztonsági fénymásolata.     

Telefon, internet: Iránból telefonálni elsősorban a hotelekből és utcai fülkékből lehet, illetve a legtöbb városban nyilvános telefonközpontok is működnek. A magyar mobiltelefonok többnyire mindenhol használhatóak hívásra és sms küldésre, igaz az sms-ek néha nem érkeznek meg. A hazai szolgáltatónktól érdemes érdeklődni a tarifák miatt.  Az internet hozzáférés az ország területén mindenhol megoldott, bár a kapcsolat néha igen lassú. Többnyire hotelekben vagy netcafékban vehetjük igénybe. Bizonyos weboldalakhoz való hozzáférést államilag blokkolják (pl.: facebook, index).

 

Ez az ajánlat utazási csomagként értékesíthető.

Térkép
Hasonló utazások
Eddig megtekintett utak